top of page
Sök
  • ceciliaerikssonryd

ETT SÄLLSKAP BILDAS

Uppdaterat: 2 dec. 2020

Susanna Pernheim en av initiativtagarna till bildandet av Wilhelm Stenhammarsällskapet, fick i sitt arbete vid Göteborgs konserthus 2010, i uppdrag att ta fram eventuell kuriosa rörande Stenhammars kopplingar till orkestern. Det materiel som fanns i konserthusets arkiv om Stenhammar hade ingen tidigare i sin helhet tagit sig an, undersökt och kategoriserat.

Susanna gick igenom mängder av material i sin jakt efter information, allt ifrån klippböcker med recensioner och musikartiklar för åren 1905-1927, till gamla verksamhetsberättelser.

En dag under våren 2013 fann Susanna något stort, Stenhammars avskedsbrev till sina kära vänner i orkestern författat den 29 april 1922.


Susannas upptäckt var ett viktigt genombrott i efterforskningen, brevet hade i decennier legat undangömt utan att Konserthuset haft kännedom om dess existens, ett historiskt dokument som visar på Stenhammars personliga relation till huset och sin forna orkester. Susanna fortsatte i sin efterforskning att finkamma otaliga institutioners arkiv, där både Stadsmuseet och regionarkivet gav viktiga pusselbitar, men det var först när hon kom i kontakt med Handskriftsavdelningen på UB som hennes efterforskning gav en verkligt stor utdelning. På UB fann hon nämligen Stenhammararkivet, som hade bildats efter att Wilhelms sonson Carl-Wilhelm Stenhammar 2004 donerat ett ofantligt stort material – ur både kvalitet- och kvantitetssynpunkt, med handlingar, foton, medaljer och brev.


Susanna själv beskriver Stenhammararkivet: ”Stenhammararkivet är en riktig guldgruva för en Stenhammarnörd.” Någonstans där i arkivet, uppslukad av bland annat bevarade brevväxlingar mellan Wilhelm och hans älskade Helga, växte ett djupt intresse hos Susanna fram – inte enbart för Stenhammar som kompositör utan även för hans person.


Susannas efterforskningar, insamling och sammanställning av material gjorde det under 2014 möjligt att upprätta ett Stenhammararkiv vid Göteborgs Konserthus.


Idén till att starta ett sällskap för Stenhammar kom i samband med att Susanna 2013 under ett seminarium i Stenhammarsalen fick höra Maestro Herbert Blomstedts ord som kom att beröra henne mycket djupt, Susanna berättar, ”Han reste sig vid detta tillfälle helt plötsligt ur sin stol på scenen och gick fram till scenkanten och sa:

– Visst är det märkligt att det inte finns ett Stenhammarsällskap.

Och det liksom träffade mig rätt in i hjärtat.”


Under 2015 dryftade Susanna sina idéer och tankar kring ett bildande av ett Stenhammarsällskap med flera andra kunniga personer för området, däribland Orkesterchefen vid Göteborgs konserthus Johan Nordin. Under dessa samtal växte sig idén allt starkare, och efter att hon under samma år genom en Facebook annonsering kom i kontakt med Caj Strandberg och Anders Wikström, så krävdes det endast ett enda möte för att för att denna trio vid mötets slut ska ha utbrustit ett samstämt ”Vi kör!”


På den vägen bar det och 2016 invigdes äntligen under pompa och ståt, denna för många mycket efterlängtade förening – Wilhelm Stenhammarsällskapet.

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Källor

Magnus Haglund "Wilhelm Stenhammar" 2019. Stockholm: Gidlunds förlag. Susanna Pernheim Nyde, A-L "Stenhammar-utställningen i Tranemo" 2013. Tranemo kommun. https://bygdehistoria.tranemo.se/?fbclid=IwA

STENHAMMAR OCH MUSIKEN

Stenhammars andra symfoni valde han att kalla för ”Symfoni i g-moll”, för att han ogärna ville veta av sin första symfoni som i sin tur gick i f-dur. Dirigenten Andrew Manze beskriver att Stenhammars

STENHAMMARS PERSONLIGHET

Wilhelms vänner och bekanta beskrev honom ofta som lättsam, rolig och helt genial, vilket kulturjournalisten och författaren Magnus Haglund uttrycker i sin biografi ”Wilhelm Stenhammar”. Han beskriver

bottom of page